Jakie znaczenie dla naszego organizmu ma witamina D?
Już 9 na 10 Polaków ma niedobór witaminy D. Lekarze przestrzegają: wpływ tej witaminy na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu jest nieoceniony, m.in. chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.
Witamina D, zwana także witaminą słońca, pełni wiele ważnych funkcji w organizmie zarówno dzieci jak i dorosłych, m.in.:
- odgrywa istotną rolę w procesie mineralizacji kości poprzez regulowanie wchłaniania, przyswajania i wydalania wapnia i fosforu. Oznacza to, że witamina D odpowiada za zdrowe kości i zęby oraz chroni dorosłych przed osteoporozą.
- działa korzystnie na układ nerwowy poprzez regulowanie poziomu wapnia we krwi i regenerację komórek nerwowych.
Amerykańscy naukowcy zauważyli również, że u osób dorosłych, którzy mają niedobór witaminy D wzrasta o 35 proc. ryzyko śmierci z powodu choroby układu krążenia oraz o 14 proc. zgonu z powodu raka.
Witamina D u osób po przeszczepie
Witamina D wzmacnia także odporność i przez to zmniejsza zapadalność na różnego rodzaju infekcje. Witamina ta reguluje układ immunologiczny organizmu, zwalczając przy tym bakterie i wirusy. Dlatego też ma szczególne znaczenie dla osób po przeszczepie organów, które biorą leki immunosupresyjne. Przyjmowanie leków sprawia, że osoby po przeszczepie są bardziej narażone na zakażenia wirusowe i bakteryjne.
Jak objawia się niedobór witaminy D?
- brak apetytu
- mdłości
- biegunka
- osłabienie
- zwiększone uczucie pragnienia
- wzmożone oddawanie moczu
- pocenie się
- wymioty
- świąd skóry
- ból głowy i oczu
Najważniejsze źródła witaminy D: ryby i nabiał zamiast słońca
Witamina D to hormon steroidowy, który produkowany jest przez organizm z cholesterolu gdy skóra eksponowana jest na promienie słoneczne. Ponieważ w Polsce okres słoneczny jest dość krótki a witamina ta powinna być dostarczana przez cały rok naszemu organizmowi to poza produkcją witaminy D z promieni słonecznych można pozyskiwać również. z produktów żywnościowych takich jak:
- świeży węgorz
- łosoś
- śledź w oleju
- marynowany śledź
- sardynki
- makrela
- tuńczyk
- żółtko jaja
- żółty ser
- mleko