Witamina D

Jakie znaczenie dla naszego organizmu ma witamina D?

Już 9 na 10 Polaków ma niedobór witaminy D. Lekarze przestrzegają: wpływ tej witaminy na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu jest nieoceniony, m.in. chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.

Witamina D, zwana także witaminą słońca, pełni wiele ważnych funkcji w organizmie zarówno dzieci jak i dorosłych, m.in.:

  • odgrywa istotną rolę w procesie mineralizacji kości poprzez regulowanie wchłaniania, przyswajania i wydalania wapnia i fosforu. Oznacza to, że witamina D odpowiada za zdrowe kości i zęby oraz chroni dorosłych przed osteoporozą.

 

  • działa korzystnie na układ nerwowy poprzez regulowanie poziomu wapnia we krwi i regenerację komórek nerwowych.

Amerykańscy naukowcy zauważyli również, że u osób dorosłych, którzy mają niedobór  witaminy D wzrasta o 35 proc. ryzyko śmierci z powodu choroby układu krążenia oraz o 14 proc. zgonu z powodu raka.

 

Witamina D u osób po przeszczepie

Witamina D wzmacnia także odporność i przez to zmniejsza zapadalność na różnego rodzaju infekcje. Witamina ta reguluje układ immunologiczny organizmu, zwalczając przy tym bakterie i wirusy. Dlatego też ma szczególne znaczenie dla osób po przeszczepie organów, które biorą leki immunosupresyjne. Przyjmowanie leków sprawia, że osoby po przeszczepie są bardziej narażone na zakażenia wirusowe i bakteryjne.  

 Jak objawia się niedobór witaminy D?

 

  • brak apetytu
  • mdłości
  • biegunka
  • osłabienie
  • zwiększone uczucie pragnienia
  • wzmożone oddawanie moczu
  • pocenie się
  • wymioty
  • świąd skóry
  • ból głowy i oczu

 

Najważniejsze źródła witaminy D: ryby i nabiał zamiast słońca

Witamina D to hormon steroidowy, który produkowany jest przez organizm z cholesterolu gdy skóra eksponowana jest na promienie słoneczne. Ponieważ w Polsce okres słoneczny jest dość krótki a witamina ta powinna być dostarczana przez cały rok naszemu organizmowi to poza produkcją witaminy D z promieni słonecznych można pozyskiwać również. z produktów żywnościowych takich jak:

  • świeży węgorz
  • łosoś
  • śledź w oleju
  • marynowany śledź
  • sardynki
  • makrela
  • tuńczyk
  • żółtko jaja
  • żółty ser
  • mleko
Oceń post