badanie Organix Gastro warszawa

Jak przygotować się do Organix gastro?

Kiedy wykonać?

Badania wykonywane z moczu mają wiele zalet – odznaczają się łatwością pobrania oraz wysoką stabilnością, w odróżnieniu od innych rodzajów próbek. Badania z moczu w kierunku dysbiozy stanowią świetne uzupełnienie klasycznych badań oceniających zaburzenia mikroflory jelitowej z kału.

Zalecane w przypadku

  • diagnostyki dysbiozy,
  • zaburzeń mikroflory jelitowej,
  • zespołu jelita drażliwego,
  • niespecyficznych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
  • niezdiagnozowanych bóli głowy,
  • zaburzeń i dolegliwości psychicznych,
  • depresji,
  • dzieci z chorobami przewlekłymi, w tym zaburzeniami psychosomatycznymi, autyzmem.

ORGANIX GASTRO – POŚREDNI TEST DYSBIOZY:

  • Badanie pozwala ocenić skład mikroflory jelitowej na podstawie oznaczenia zawartości 12 kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy.
  • Ocena ilości tych związków w badanym materiale może być źródłem istotnych informacji na temat nieprawidłowej flory bakteryjnej zasiedlającej jelita, w tym: drożdżaków, bakterii beztlenowych, bakterii zasiedlających jelito cienkie.
  • Badanie Organix Gastro wykonuje się bardzo czułą metodą spektometrii mas, która może wskazać we wczesnym etapie na zwiększoną kolonizację patogennych mikroorganizmów w jelicie.

Przygotowanie do badania:

  1. Ważna wskazówka dla kobiet: Proszę nie pobierać moczu podczas miesiączki.
  2. Unikaj przyjmowania w godzinach wieczornych i nocnych dużych ilości płynów.
  3. Ostatni posiłek przyjmij 8 godzin przed oddaniem próbki moczu.
  4. Nie spożywaj ryb i owoców morza na 48 godzin przed pobraniem moczu.
  5. W ciągu 24 godzin poprzedzających pobranie moczu należy nie spożywać poniższych produktów:

– owoców, w szczególności jabłek, śliwek, wiśni, borówki brusznicy, bananów, kiwi, rabarbaru oraz rodzynek,
– pomidorów,
– awokado,
– dyni piżmowej,
– orzechów, w szczególności orzechów włoskich, pecan oraz pestek dyni,
– napojów, w szczególności lemoniady oraz wina (ze względu na obecność dwuwinianu potasu),
– dodatków do żywności: kwasu benzoesowego (jako konserwanta), aspartamu (jako słodzika).

Należy również po konsultacji z lekarzem odstawić przyjmowane leki (w szczególności środki moczopędne).

Przeprowadzenie badania:

  1. Proszę użyć do pobrania próbki moczu porannego ze środkowego strumienia: proszę w tym celu oddawać mocz do toalety najpierw przez ok. 3 sekundy. Następnie należy oddać do pojemniczka ok. 25ml.  (można zakupić w aptece, zwykły jałowy pojemniczek na mocz) moczu bez przerywania strumienia. Pojemniczek powinien zostać wypełniony przynajmniej w połowie. Resztę moczu proszę oddać ponownie do toalety.
  2. Proszę NIEZWŁOCZNIE PO POBRANIU przelać mocz z kubeczka do probówki ze stabilizatorem. Probówka powinna zostać napełniona do zaznaczenia 25ml.
  3. Proszę szczelnie zamknąć probówkę i 2-3 razy obrócić ją do góry nogami.
  4. Proszę wypełnić etykietkę na probówce nazwiskiem pacjenta i datą pobrania próbki.
  5. Próbkę moczu można przechowywać w lodówce do dnia oddania do najbliższego punktu. Proszę nie zamrażać.

Koszt badania

Nazwa usługiCena
ORGANIX GASTRO (pośredni test dyspiozy)451 zł

WAŻNE:

– PRÓBKI MOCZU PRZYJMUJMY OD PONIEDZIAŁKU DO CZWARTKU OD GODZINY 7:00 DO GODZINY 12:00,

– PROSIMY O NIE WYLEWANIE PŁYNU, KTÓRY ZNAJDUJE SIĘ W PROBÓWCE!!!

3.9/5 - (36)