Dieta przed kolonoskopią | Co jeść przed badaniem? – JADŁOSPIS

Kolonoskopia to bardzo skuteczne badanie, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w obrębie jelita grubego. Wykonuje się je za pomocą endoskopu, wprowadzonego do organizmu przez odbytnicę. Dzięki umieszczonej kamerze oraz niewielkim narzędziom można nie tylko dokładnie ocenić stan organu wewnętrznego, ale również pobrać wycinek do dalszych badań, zatamować krwawienie lub usunąć niewielkie polipy.

Przygotowanie do badania – jadłospis przed kolonoskopią

Żeby kolonoskopia mogła dojść do skutku, potrzebny jest wyraźny obraz z jelita. To oznacza, że pacjent przed badaniem musi się specjalnie przygotować i oczyścić swoje narządy z resztek pokarmowych, które mogą zaburzać obraz z endoskopu. Wymagana jest odpowiednia dieta, a także przyjmowanie preparatu przeczyszczającego. 

Osoby, które chorują na cukrzycę, powinny dodatkowo skontaktować się ze swoim diabetologiem. Konieczne może być ustalenie innych dawek przyjmowanej insuliny podczas wprowadzania coraz bardziej rygorystycznych ograniczeń żywieniowych. Co jeść przed kolonoskopią, żeby badanie wyszło jak najlepiej?

Tydzień przed kolonoskopią – dieta lekkostrawna

Przygotowania do badania zaczynają się już na 7 dni przed planowaną kolonoskopią. W tym czasie należy przejść na dietę lekkostrawną, choć nie musi być ona jeszcze rygorystycznie przestrzegana. Warto natomiast zmniejszać porcje jedzenia, by w kolejnych dniach było trochę łatwiej. Konieczne jest przerwanie przyjmowania żelaza. Pacjenci, którzy stosują na co dzień leki zaburzające krzepnięcie krwi powinni skonsultować się z lekarzem w celu ewentualnej modyfikacji leczenia.

Bardzo ważne jest powstrzymanie się od przyjmowania wszelkich pokarmów zawierających pestki i ziarna, które mogą nawet ponad tydzień zalegać w przewodzie pokarmowym i znacznie utrudniać lub uniemożliwiać badanie.

Na 3-4 dni przed kolonoskopią nadal można odżywiać się tak, jak normalnie. Jest to już

‘jednak termin, kiedy trzeba zacząć wprowadzać pewne ograniczenia. W tym terminie należy wykluczyć z jadłospisu następujące pokarmy:

  • surowe warzywa i owoce z drobnymi pestkami, zwłaszcza pomidory, ogórki, maliny, truskawki, porzeczki, kiwi, winogrona i figi
  • przetwory z wymienionych warzyw i owoców
  • pieczywo z ziarnami, zwłaszcza w przypadku słonecznika oraz maku
  • siemię lniane

Należy odstawić również czerwone buraki, gdyż ich intensywny kolor może wpływać na odcień błony śluzowej jelita.

Ostatnie dwa dni – dieta ubogoresztkowa

Dwa dni wcześniej dieta przed badaniem powinna zostać zmieniona na dietę ubogoresztkową.  Jest to rodzaj odżywiania, który jest ubogi w błonnik, czyli rodzaj włókna, którego organizm ludzki nie jest w stanie strawić, zatem odkłada się on w przewodzie pokarmowym. Eliminacja z błonnika nie jest wskazana w codziennym żywieniu, natomiast przed kolonoskopią jest niezbędna, by oczyścić jelita z zalegających w nich pokarmów. Dwa dni przed badaniem wystarczy stosować się do produktów z listy, omijając te, które są zabronione.

Dieta ubogoresztkowa – co można jeść?

Dozwolone są produkty z niską zawartością błonnika, czyli:

  • białe pieczywo
  • białe makarony
  • ryż
  • bulion
  • gotowane chude mięso
  • ryby
  • kleiki
  • kisiel

Czego nie jeść?

Poza wysokobłonnikowym pieczywem czy makaronem należy unikać również innych produktów:

  • warzywa i owoce
  • tłuste mięso i ryby
  • mleko i przetwory mleczne
  • sosy

Co można pić?

Najbardziej wskazana jest zwykła, niegazowana woda. Dwa dni przed kolonoskopią dozwolone są również przecedzone soki, niegazowane napoje oraz kawa i herbata bez fusów. Należy natomiast unikać soków z miąższem i gazowanych napojów.

Przykładowa dieta płynna – jadłospis na dzień przed badaniem

Dzień przed wyznaczoną kolonoskopią

Można zjeść jeszcze lekkie, ubogie w błonnik śniadanie. Dozwolonym i zalecanym posiłkiem jest kromka chleba lub pszenna bułka cienko posmarowana masłem. Można do niej dołączyć jajko ugotowane na twardo lub położyć plaster chudej wędliny. Około południa należy jednak przejść na dietę płynną. W przypadku głodu można zjeść kisiel, a na obiad wypić ciepły, przecedzony bulion. Dzień przed badaniem to również termin, w którym należy zacząć przyjmować przepisane przez lekarza leki przeczyszczające. Mają one nieprzyjemny, mdły zapach i smak. Dozwolone jest dodanie do roztworu soku z cytryny, który ma na celu poprawę smaku. Pierwsza dawka leków to również sygnał, że należy przestać jeść. Można natomiast pić wodę niegazowaną, słabą herbatę bez fusów oraz klarowne kompoty.

W dniu badania

Jeśli badanie ma odbyć się w godzinach popołudniowych, można od rana pić jeszcze dozwolone napoje. Na cztery godziny przed badaniem należy przestać przyjmować jakiekolwiek płyny. Można natomiast ssać landrynki, które pomogą przetrwać ten ciężki etap przygotowań. Na badanie warto zgłosić się z osobą towarzyszącą, gdyż z powodu osłabienia niewskazane jest samodzielne prowadzenie samochodu.

Co można jeść po kolonoskopii?

Pacjenci często zastanawiają się, jak powinna wyglądać dieta po kolonoskopii. Po zakończonym badaniu warto wstrzymać się z posiłkiem jeszcze około dwóch godzin. Po tym czasie można odżywiać się już normalnie. Wskazane jest stosowanie przez kilka dni diety lekkostrawnej, najlepiej w postaci niewielkich, ale regularnych posiłków. Wpłynie to pozytywnie na perystaltykę jelit i przygotuje organizm do trawienia bardziej ciężkostrawnych pokarmów. Po badaniu pacjenci często skarżą się na kurczowe bóle brzucha i wzdęcia. Spowodowane jest to wprowadzeniem do jelita podczas badania dużych ilości powietrza. Dozwolone jest przyjmowanie leków rozkurczowych.