Zmniejszenie żołądka balonem żołądkowym - jaka dieta po zabiegu

Zmniejszenie objętości żołądka balonem żołądkowym – jaką dietę stosować po zabiegu?

Implantacja balonu żołądkowego jest jednym ze sposobów leczenia otyłości. Zabieg pozwala ograniczyć objętość żołądka, a tym samym zmniejszyć ilość przyjmowanych pokarmów. Choć to skuteczne rozwiązanie, wymaga od pacjenta odpowiedniego postępowania, w tym ścisłego przestrzegania zaleceń żywieniowych. 

Jak działa balon żołądkowy?

Balon żołądkowy jest jedną z najmniej inwazyjnych operacji bariatrycznych. Zabieg jest relatywnie prosty i odwracalny – po upływie pół roku balon zostaje usunięty. Procedura balonikowania żołądka odznacza się wysokim profilem bezpieczeństwa. Stanowi zalecaną metodę nieoperacyjnego leczenia otyłości, która pozwala skutecznie zmniejszyć masę ciała. 

Implantacja balonu gastrycznego prowadzi do zmniejszenia objętości żołądka. Ponadto korzystnie wpływa na poziom przeciwstawnych hormonów:

  • greliny, odpowiadającej za uczucie głodu,
  • leptyny, odpowiadającej za uczucie sytości.

Zmniejszenie żółądka skutkuje zmniejszeniem apetytu, a także pozwala szybciej poczuć sytość po posiłku. Dzięki temu przyjmuje się mniejsze ilości pokarmu i można wejść w nowy schemat żywienia, a także szybko zredukować nadmierną masę ciała. Oczekiwany przeciętny efekt to minus 15-20 kg w przeciągu 6 miesięcy.

To, jak wiele straci się na wadze przy pomocy balonu żołądkowego, zależy od wieku czynników. Oprócz wyjściowej masy ciała i indywidualnych uwarunkowań istotne jest przestrzeganie zaleceń dietetycznych. 

Jaką dietę stosować po założeniu balonu żołądkowego?

Bezpośrednio po zabiegu balonikowania żołądka zalecana jest dieta płynna. Przez kilka pierwszych dni najlepiej spożywać chłodne pokarmy w ilościach nieprzekraczających jednorazowo 100 ml, a w ciągu doby 2 l. Każdy posiłek należy spożywać powoli, robiąc krótkie przerwy pomiędzy łykami. Po założeniu balonu gastrycznego mogą pojawić się przejściowe nudności, wymioty, które można zminimalizować odpowiednim postępowaniem żywieniowym.

W pierwszym tygodniu po zabiegu można przyjmować: 

  • rozcieńczone soki, 
  • delikatne buliony, 
  • mleko i jogurty naturalne,
  • galaretki,
  • wodę niegazowaną. 

Do jadłospisu należy włączyć produkty niekwaśne i nieostre, najlepiej bez większej zawartości cukru, niskokaloryczne. Przez cały okres leczenia należy unikać słodyczy, pikantnych przypraw, alkoholu i kolorowych napojów gazowanych. Z biegiem czasu menu można rozszerzać, dołączając zblendowane potrawy z owoców i warzyw, kaszy, ryżu, chudego sera twarogowego.

W drugim tygodniu po zabiegu można jeść:

  • zupy-kremy, 
  • przeciery owocowe i warzywne, 
  • owsiankę. 

Ważne, aby w diecie z balonem żołądkowym przeważały posiłki pełnowartościowe bogate w białko. Kluczowe jest również nawadnianie organizmu. Podczas wprowadzania nowych produktów warto obserwować reakcję organizmu, co pozwoli uniknąć różnego rodzaju dolegliwości. 

Po upływie dwóch tygodni większość można jeść już większość produktów żywnościowych, pamiętając przy tym, aby posiłki nie były obfite ani zbyt kaloryczne. Najlepiej przygotowywać je z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Warto też sięgać po jogurty, maślanki, kefiry i inne fermentowane przetwory mleczne, które jako naturalne probiotyki wspierają pracę jelit. 

Założenie balonu żołądkowego i ścisłe przestrzeganie zaleceń żywieniowych pozwala nie tylko skutecznie zredukować masę ciała, lecz również pokonać szkodliwe nawyki i utrwalić te korzystne dla zdrowia. Częste jedzenie niewielkich porcji posiłków jest ważnym krokiem w stronę zdrowego odżywiania i całkowitego pokonania otyłości. 

3.5/5 - (8)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *