Porady dietetyczne i zdrowy styl życia Warszawa

Nasi eksperci

Obecnie ludzie mają coraz większą świadomość wpływu diety na zdrowie, dlatego też usługi dietetyka cieszą się coraz większą popularnością. Ma to bezpośredni wpływ na wzrost popularności zdrowego odżywiania i rezygnację z niezdrowych nawyków.

Rozwój medycyny i nauki o żywieniu dał niezaprzeczalne dowody na to, że istnieje bezpośredni związek między zdrowym odżywianiem a poprawą jakości życia i zdecydowanie niższym ryzykiem zachorowania na przewlekłe choroby niezakaźne.

Wspieraj leczenie za pomocą odpowiedniej diety!

Pomimo iż wizyta u dietetyka jest powszechnie kojarzona z odchudzaniem się, może ona również pomóc w zapobieganiu wielu poważnym chorobom. Dobre nawyki żywieniowe wspierają farmakoterapię chorób już istniejących. Wiele z nich wymaga czasowego wprowadzenia zmian w jadłospisie, a także zwrócenia uwagi na problem zdrowego odżywiania.

Dlaczego warto przyjść na konsultację dietetyczną w klinice Medispace?

Warszawska klinika Medispace od wielu lat zajmuje się chorobami zależnymi od żywienia, takimi jak: nadciśnienie czy miażdżyca, a także dietoterapią chorób cywilizacyjnych, dietą wskazaną przy chorobach autoimmunologicznych oraz redukcją masy ciała.

Pracują u nas doświadczeni lekarze dietetycy i inni współpracujący z nimi specjaliści. Nasz zespół regularnie uczestniczy w szkoleniach, sympozjach i konferencjach. Mamy bardzo bogate doświadczenie w terapii przy pomocy diety. Skontaktuj się z nami jak najszybciej i zgłoś się na konsultacje do naszych lekarzy. Każda konsultacja dietetyczna przeprowadzona jest w przyjaznej atmosferze i z zachowaniem najwyższych standardów.

Sprawdź przykładowy jadłospis przygotowany przez naszego dietetyka!

Czym jest dietetyka?

Dietetyka uczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety, a także, jak leczyć pewne schorzenia za pomocą zmiany nawyków żywieniowych. Jest to rodzaj nauki, która zajmuje się racjonalnym i zbilansowanym żywieniem oraz zgłębia wiedzę na temat sposobów dostarczania do organizmu potrzebnych składników odżywczych, zarówno osobom zdrowym, jak i chorym. Dietetyka łączy w sobie wiedzę z zakresu: fizjologii, patofizjologii, medycyny klinicznej, biochemii, technologii żywności i żywienia oraz higieny i profilaktyki zdrowia.Dietetyka zawiera wiele szczegółowych informacji na temat funkcjonowania ludzkiego organizmu, zarówno od strony anatomicznej, jak i fizjologicznej i metabolicznej. Umożliwia opracowywanie właściwych programów żywienia dla pacjentów oraz ich grup.

Ponadto, dostarcza wiedzy na temat produktów, z których sporządzane są potrawy, uczy o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także potencjalnych interakcjach z lekami i suplementami diety.

dietetyk warszawa

Czym zajmuje się dietetyka?

W obszarze zainteresowania dietetyki znajdują się:

  • zasady zdrowego odżywiania dla ludzi zdrowych,
  • zasady żywienia stosowane przy wielu schorzeniach, takich jak: alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • oceny stanu odżywienia,
  • oceny wzajemnego wpływu żywienia i zażywania leków,
  • badania wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta oraz wpływu sposobu odżywiania na rozwój określonych schorzeń,
  • zapobieganie chorobom zależnym od żywienia,
  • kontrolowanie jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania,
  • edukacja w zakresie żywienia,
  • psychologia żywienia.
  • biochemiczne podstawy żywienia,
  • technologie gastronomiczne.

Jakie są rodzaje dietetyki?

Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje dietetyki:

  • dietetyka kliniczna

Dietetyka kliniczna zajmuje się żywieniem osób chorych. Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni jadłospis dla pacjentów z takimi schorzeniami jak cukrzyca, choroby układu krążenia, alergie pokarmowe oraz otyłość. Wykorzystuje wiedzę o relacjach między układem pokarmowym a innymi systemami ludzkiego organizmu, dobiera diety do określonych schorzeń i stanu ich zaawansowania u konkretnego chorego.

  • dietetyka sportowa.

Dietetyka sportowa skupia się na naukowych badaniach związanych ze sposobem odżywiania się sportowców, a także wpływem określonej diety na wyniki sportowe oraz opracowywaniem diet odpowiednich dla danej grupy sportowców.

  • psychodietetyka

Jest to dziedzina łącząca wiedzę medyczną dotyczącą diet i zdrowia z wiedzą psychologiczną.

Kim jest dietetyk?

Dietetyk jest specjalistą, którego zadaniem jest jest żywienie osób zarówno zdrowych, jak i chorych, edukacja żywieniowa społeczeństwa oraz promocja zdrowia. Pomaga on w ustalaniu diety dla osób odchudzających się, a także opracowuje jadłospisy dla osób o szczególnych potrzebach dietetycznych, pozwalające wpływać na regulowanie procesów fizjologicznych i metabolicznych poprzez sposób odżywiania. Dietetyk często tworzy również własne przepisy, powinien więc posiadać również umiejętności kulinarne. Musi znać anatomię i fizjologię człowieka, wpływ na zdrowie określonych artykułów spożywczych i reakcje zachodzące pomiędzy określonymi składnikami diety.

Aby wykonywać zawód dietetyka, należy uzyskać stopień zawodowy licencjata lub magistra na na kierunkach, takich jak: dietetyka lub zdrowie publiczne.

Do zadań dietetyka należy w szczególności:

  • określanie wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka,
  • stosowanie żywienia klinicznego w leczeniu chorób,
  • udzielanie porad dietetycznych,
  • ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze stosowanie zasad racjonalnego odżywiania się,
  • ustalanie planów żywienia jadłospisów, diet żywieniowych,
  • badanie pochodzenia i składu produktów żywnościowych,
  • ocena wzajemnego wpływu, produktów żywnościowych i leków,
  • opracowywanie metod leczenia zaburzeń żywieniowych,
  • opracowywanie procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych,
  • przygotowywanie potraw,
  • wsparcie pacjentów przy przechodzeniu na specyficzny tryb żywienia, np. wegetarianizm lub weganizm.

Zadania poszczególnych rodzajów dietetyków

Dietetyk kliniczny:

  • zajmuje się żywieniem w chorobie na różnych jej etapach,
  • przeprowadza wywiady żywieniowe,
  • ocenia stan odżywienia pacjenta i sposób jego żywienia,
  • wykonuje pomiary antropometryczne,
  • analizuje wyniki badań laboratoryjnych, które określają poziom składników odżywczych w organizmie.

Dietetyk sportowy:

  • służy radą sportowcom i osobom podejmującym aktywność ruchową,
  • uczy prawidłowo się odżywiać,
  • uczy łączyć trening z odpowiednią dietą i suplementacją,
  • potrafi przewidzieć wpływ odżywiania na wysiłek fizyczny,
  • pomaga osiągnąć oczekiwane rezultaty ćwiczeń.

Psychodietetyk:

  • zajmuje się leczeniem niedowagi,
  • zajmuje się leczeniem nadwagi i otyłości, których powodem powstawania są często problemy emocjonalne,
  • identyfikuje zaburzenia odżywiania,
  • identyfikuje powody nieprawidłowego odżywiania czy też niepowodzeń w odchudzaniu.

Kiedy należy zgłosić się do specjalisty dietetyka?

Do dietetyka powinny zgłosić się osoby, które:

  • zmagają się z niedowagą bądź nadwagą,
  • czują, że ich relacja z jedzeniem jest zaburzona i potrzebują wsparcia,
  • mają zdiagnozowaną przewlekłą chorobę, w której kluczowe jest utrzymanie konkretnej diety,
  • uprawiają sport i chcą poprawić swoje wyniki dzięki stosowaniu diety.

porady dietetyczne warszawa

Objawy, które powinny skłonić do jak najszybszej wizyty u dietetyka

Konsultację u dietetyka powinny rozważyć osoby, u których pojawiły się:

  • trudność w schudnięciu lub przytyciu,
  • wypryski po zjedzeniu konkretnych produktów,
  • niekontrolowane napady głodu,
  • podjadanie między posiłkami,
  • efekt jo-jo po odchudzaniu,
  • uczucie ciężkości bądź ogólne gorsze samopoczucie po zjedzeniu niektórych produktów,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • niedobory pokarmowe,
  • nieprawidłowe wyniki badań krwi,
  • anemia,
  • bóle brzucha,
  • wzdęcia.

W jakich chorobach pomaga dieta od dietetyka?

Dietetyka stanowi rodzaj wsparcia leczenia różnego rodzaju schorzeń. Ustalenie prawidłowej diety i kontrola jej efektów mogą mieć duży wpływ na eliminację bądź niedopuszczenie do rozwoju wielu chorób. Zalicza się do nich:

  • otyłość,
  • nadciśnienie,
  • miażdżycę,
  • chorobę wieńcową,
  • cukrzycę,
  • osteoporozę,
  • chorobę wrzodową żołądka,
  • nietolerancję laktozy,
  • celiakię i nietolerancja glutenu,
  • alergie pokarmowe,
  • nowotwory,
  • hipoglikemię,
  • niedoczynność i nadczynność tarczycy,
  • chorobę Hashimoto,
  • chorobę Gravesa-Basedowa,
  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • wrzodziejące zapalenie jelit,
  • zespół jelita drażliwego,
  • przerost flory bakteryjnej jelit,
  • łuszczycę,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • anemię i niedokrwistość
  • osteoporozę,
  • dnę moczanową.

Jak przebiega wizyta u dietetyka?

Wizyta u dietetyka zawsze rozpoczyna się od rozmowy z pacjentem oraz wytyczenia celu terapii żywieniowej. Trwa ona 40-60 minut. Podczas pierwszej konsultacji dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad na temat przyjmowanych leków, przebytych chorób, wykonanych ostatnio badań, nawyków żywieniowych oraz ulubionych produktów i dań.

Na tej podstawie dietetyk może opracować dalszy plan postępowania z pacjentem. Korzystając z wagi wyposażonej w analizator składu ciała, określa ów skład, a także wiek metaboliczny pacjenta i otłuszczenie jego organów wewnętrznych.

Dobry dietetyk zleca wykonanie ogólnych badań diagnostycznych, dobiera dietę indywidualną według kalkulatorów dietetycznych, biorąc pod uwagę wiek, płeć, schorzenia pacjenta, przyjmowane przez niego leki, tryb życia, rodzaj pracy oraz jego preferencje żywieniowe.

Podczas kolejnych wizyt specjalista kontroluje stan zdrowia pacjenta i modyfikuje dietę na podstawie aktualnych potrzeb, pomaga ustalić postępy w procesie zmiany nawyków żywieniowych i motywuje do kontynuowania diety.

Przed dietetykiem nie należy ukrywać żadnych nawyków żywieniowych ani nietolerancji pokarmowych, a przed wizytą dobrze jest prowadzić przez jakiś czas dzienniczek, aby ocenić po jakim jedzeniu odczuwamy dolegliwości.