Gastroenterologia dziecięca

Nasi gastrolodzy dziecięcy

Czym zajmuje się lekarz gastroenterolog dziecięcy?

Gastroenterolog dziecięcy, zajmuje się schorzeniami i dysfunkcjami układu trawiennego u pacjentów należących do przedziału wiekowego od niemowlęctwa do osiągnięcia dorosłości. Oprócz fachowej wiedzy z zakresu dziedziny, którą się zajmuje, powinien posiadać wiadomości z pediatrii, a także być dobrym pedagogiem i psychologiem. Specjalista ten:

  • rozpoznaje, różnicuje i leczy (bez pomocy interwencji chirurgicznej) choroby górnych odcinków przewodu pokarmowego oraz żołądka i jelit, których przyczyny mają charakter organiczny lub podłoże psychiczne (zespół jelita drażliwego, refluks żołądkowy), a także kieruje wczesną rehabilitacją pooperacyjną,
  • leczy biegunki ostre i przewlekłe,
  • kieruje na  wodorowe testy oddechowe, mające za zadanie wykrycie stężenie wodoru w wydychanym przez pacjenta powietrzu, których celem jest stwierdzenie nietolerancji laktozy, fruktozy, innych cukrów lub przerostu flory bakteryjnej w przebiegu zespołu jelita drażliwego, zajmuje się także interpretacją wyników,
  • wykonuje badania przedmiotowe i podmiotowe z wykorzystaniem technik obrazowania medycznego oraz wziernikowych,
  • prowadzi poradnictwo dietetyczne w przypadkach alergii pokarmowych,
  • zajmuje się diagnostyką braku oczekiwanego rozwoju fizycznego, czyli braku przyrostu masy ciała,
  • prowadzi poradnictwo dietetyczne w celiakii,
  • prowadzi profilaktyczne i edukacyjne działania, promujące zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia.

Kiedy należy udać się do gastroenterologa dziecięcego?

W przypadku, gdy zauważymy u dziecka:

  • bóle brzucha, wzdęcia, bolesne skurcze jelit oraz usłyszymy odgłosy przelewania się treści żołądkowo – jelitowej,
  • skargi na pieczenie w przełyku i gardle lub wykazywanie typowych objawów kolki jelitowej, takie jak: stanie się płaczliwym, drażliwym, czy nerwowym,
  • wymioty,
  • anemię,
  • gwałtowne chudnięcie lub szybki wzrost obwodu jego brzucha,
  • odmowę jedzenia i wybieranie zamiast tego pokarmów o płynnej lub rzadkiej konsystencji.